Sunday, August 19, 2012

Ik denk dat uw paard een Koliek heeft..
“Ik denk dat uw paard een koliek heeft” Woorden om angst in het hart van een paarden eigenaar te jagen. Maar wat is koliek? Op welke tekenen moet u  letten?

Koliek verwijst naar pijn, van oorsprong uit de buik. Over het algemeen tolereren paarden  geen buikpijn, dus als er een verstoring van de darmfunctie is vertonen ze vaak tekenen van pijn. Tekenen van een licht ongemak laten ze zien door een gestrekt lijf, staande als om te plassen, en over de grond schrapen. Als het pijnlijker wordt  gaat het paard staan en liggen op en neer, en rollen om te proberen  meer comfortabel te worden. Hij zal beginnen te zweten. In een meer ernstig geval zal het paard opstaan en liggen en voortdurend rollen.
Als u denkt dat uw paard koliek heeft, moet u meteen contact opnemen met een ervaren paarden dierenarts. Hij of zij zal in staat zijn om noodhulp te verlenen en de pijn te verlichten en de vraag of verdere behandeling noodzakelijk is vast te stellen.
Wat kunt u doen terwijl u wacht op de dierenarts? Het nemen van uw paard voor een wandeling helpt vaak. Het kan aanmoedigen zijn ingewanden  normaal te laten werken en de pijn te verzachten. Het kan ook voorkomen dat hij gaat liggen en rollen. Als hij stil gaat liggen laat hem daar blijven.
Vroeger dacht men dat een paard een verdraaide darm kon veroorzaken door te rollen. Dat is waarschijnlijk niet waar. Het beste is proberen om te voorkomen dat hij gaat rollen. Op die manier voorkomt u dat hij zichzelf verwondt  door te bonzen op de stalmuren. Wees voorzichtig dat je zelf niet gewond raakt. Paarden vergeten vaak al hun normale omgangsvormen als ze pijn hebben.
Er zijn veel verschillende redenen dat paarden koliek krijgen,  maar de tekenen lijken vaak ongeacht de oorzaak hetzelfde.
Wat zal de dierenarts doen om het probleem te onderzoeken? Hij of zij luistert naar de buik met een stethoscoop om te vertellen of er meer of minder activiteit in de darm is dan normaal.
De hartslag geeft een goede indicatie van de ernst van de pijn en de ernst van het probleem.  Als een paard een normale hartslag heeft, gaat het waarschijnlijk niet over een ernstig probleem. Overwegende, een hoge hartslag is niet zo'n goed teken.
Een zeer nuttig onderdeel van het examen is het rectale onderzoek. Door te voelen door de darmen kan de dierenarts de oorzaak van het probleem vaak vinden. Het spreekt vanzelf dat dit een zeer ervaren procedure is die potentieel gevaarlijk kan zijn voor zowel de dierenarts en het paard. Maar voor een ervaren paarden dierenarts is de informatie die het geeft van onschatbare waarde bij het bepalen van de aard van het probleem. Het kan onthullen of er een verstopping is of een gezwollen lus van darm als gevolg van een twist of intestinale ramp.
In alle, maar de meest eenvoudige gevallen kan de dierenarts een sonde inbrengen via de neus in de maag. Het klinkt vervelend, maar vaak kan het paard meer comfortabel worden door het vrijgeven van de druk in de maag.  het kan ook de dierenarts nuttige informatie geven over de vraag of de maag goed leeg wordt.
Soms heeft het paard zoveel pijn dat het onmogelijk is voor de dierenarts naar behoren het paard te onderzoeken  zonder hem eerst een dosis van sedatieve of pijnstiller te geven.
Alleen door rekening te houden met alle tekenen en een zorgvuldig onderzoek is de dierenarts in staat om een ​​voorlopige diagnose te stellen. Zelfs dan is het misschien niet mogelijk om precies te vertellen wat er gaande is.
Soms na het eerste onderzoek, zal het duidelijk zijn dat het paard een spoedoperatie nodig heeft, maar de dierenarts  besluit  vaker in het algemeen om het paard te behandelen met een kortwerkende pijnstiller en zijn toestand te herzien na een paar uur. De meeste gevallen tonen een snelle verbetering. Maar sommigen zullen ofwel niet reageren op de behandeling, of ze zullen verbeteren op het eerste gezicht, maar later opnieuw beginnen met tekenen van pijn.
In plaats van de dierenarts een paar keer te roepen, is het meestal beter om deze zaken over te laten aan een gespecialiseerde paarden praktijk waar zij nauw kan worden gevolgd en een operatie kan worden uitgevoerd indien nodig.
De meeste gevallen reageren gelukkig op een medische behandeling. Als er een chirurgie nodig is, is het belangrijk om vroeg te opereren. De kans op een succesvol resultaat is veel beter als de operatie wordt uitgevoerd voordat er te veel schade is ontstaan.

No comments:

Post a Comment